top of page

Καλοκαιρινά και Χειμερινά Εργαστήρια

ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ  

σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (Ε.Β.Ε)

Στην βιβλιοθήκη πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι από το 2016 καλοκαιρινά εργαστήρια ανάγνωσης και δημιουργικότητας  σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη.  Καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν στον κόσμο των βιβλίων και της ανάγνωσης μέσω  μοναδικών εργαστηρίων. Τριάντα διαφορετικά εργαστήρια με θέματα όπως ζαχαροπλαστική, μουσική, ζωγραφική , κώδικες, θέατρο κ.α. λαμβάνουν χώρα στο χώρο της βιβλιοθήκης, βοηθώντας τα παιδιά να εξοικειωθούν απόλυτα μαζί του και να περνούν εκεί ποιοτικά το χρόνο τους  δημιουργώντας καλοκαιρινές φιλίες. Για την υλοποίηση των εργαστηρίων πολύ σημαντική είναι η εθελοντική προσφορά εξειδικευμένων και μη ατόμων και οργανισμών.Επίσης απο το 2018 διενεργούνται και χειμερινα εργαστήρια ανάγνωσης και δημιουργικότητας με την ΕΒΕ.

Anchor 1

 Εργαστήρια βιβλιοθήκης

σε συνεργασία με φορείς της περιοχής

Η βιβλιοθήκη έχει τη δυνατότητα κάθε χρόνο να σχεδιάσει εργαστήρια σε συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου.

  • Για το έτος 2017-2018

Συνεργασία με το 4 ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος

  • Για το έτος 2018-2019

Συνεργασία με το 1 ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος.
 Παρουσίαση της βιβλιοθήκης σε μαθητές της Ε’ Τάξης και πραγματοποίηση
εργαστηρίου με θέμα ταξίδι στη Σελήνη σε συνεργασία με την ΕΒΕ
 Δημιουργία εκπαιδευτικού εργαστηρίου ανάγνωσης και δημιουργικότητας με θέμα
«Ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας» για τους μαθητές της Α΄τάξης.

Συνεργασία με το 2 ο Λύκειο Αρτέμιδος 

Παρουσίαση της βιβλιοθήκης και του τρόπου λειτουργίας του σε μαθητές του Λυκείου.

  • Για το έτος 2019-2020

Συνεργασία με το 1 ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδος.

Δημιουργία εκπαιδευτικού εργαστηρίου.

Anchor 2

Μαθητικός - Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός 

σε συνεργασία με την  Ένωση συλλόγων γονένων-κηδεμόνων του δήμου Σπατών-Αρτέμιδας

Από το 2015 διενεργείται σε συνεργασία με την Ένωση Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων μαθητικός- καλλιτεχνικός διαγωνισμός. Στόχος του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη  της φαντασίας ,η κοινωνικοποίηση ,η επαφή με τα υλικά  και τεχνοτροπίες και η ανάδειξη νέων ταλέντων.

Στο τέλος κάθε διαγωνισμού τα έργα των μαθητών εκτίθενται σε ειδικό χώρο και βραβεύονται από ειδική επιτροπή.

Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές

σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού

Anchor 3
59301332_2275728392643356_59432645045518

Για πρώτη φορά το 2018 ο Ο.Π.Π.&Π. «Ο ΞΕΝΟΦΩΝ» συνεργάστηκε με την εφορεία Ανατολικής Αττικής, την ελληνική Ορνιθολογική εταιρεία την και τον Δήμο Σπάτων Αρτέμιδος, για την πραγματοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού, Πράσινες Πολιτιστικές διαδρομές απο τον θίασο Dionysios Company (DTC). Μαθητές της περιοχής αρχικά περιηγήθηκαν στον υγρότοπο της Αλυκής και ενημερώθηκαν από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για τα πουλιά που φιλοξενεί. Ύστερα επισκέφθηκαν τον
αρχαιολογικό χώρο, του Ιερού της Ταυροπόλου Αρτέμιδος, στην Αρτέμιδα όπου αρχικά άκουσαν για την ιστορία της περιοχής και του ιερούκαι ύστερα,παρακολούθησαν τμήμα θεατρικής παράστασης, της «Ιφιγένειας εν Ταύροις» , το οποίο αναφέρεται στην περιοχή.
Τέλος ξεναγήθηκαν στους αμμόλοφους της παραλίας από τον περιβαλλοντολόγο του Δήμου κ. Κούμπη.
Το πρόγραμμα επαναλήφθηκε το 2019 με περισσότερους μαθητές και τμήμα θεατρικής παράστασης από τους «Επιτρέποντες» του Μενάνδρου, που επίσης αναφέρονται στην περιοχή της Αρτέμιδος.

2018 (2).jpg
ΠΠΔ - 2019 πράσινες πολιτιστικές διαδρομ

ΛέσχηΑνάγνωσης

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Anchor 4

Λέσχη Ανάγνωσης ονομάζεται μια ομάδα ανθρώπων που έχουν συμφωνήσει να συναντιούνται σε τακτά διαστήματα ( συνήθως μια φορά το μήνα)και να συζητούν για βιβλία που αποφάσισαν να διαβάζουν από κοινού.

Ουσιαστικά λειτουργεί ως παρέα με κοινό παρανομαστή την αγάπη για το βιβλίο, την ανταλλαγή σκέψεων και απόψεων, τον διάλογο και την καλλιέργεια σχέσεων φιλίας.

Η επιλογή της θεματολογίας εξαρτάται από τα ενδιαφέροντα των μελών της.

Από το 2018 ξεκίνησαν οι βιβλιοπαρουσιάσεις ,στην αίθουσα του Οργανισμού, για παιδιά και ενήλικους και η Λέσχη Ανάγνωσης για παιδιά.

Σύντομα θα ξεκινήσει και Λέσχη Ανάγνωσης για ενήλικες

Anchor 5

Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη

Σε αντίθεση με τις συμβατικές, κλειστού τύπου και συγκεκριμένου ωραρίου δημόσιες βιβλιοθήκες, η Ανταλλακτική είναι υπαίθρια, δεν χρειάζεται εγγραφή και την διαχείρισή τους την έχουν οι ίδιοι οι χρήστες.

Μπορείτε να πάρετε ένα βιβλίο και ως "αντάλλαγμα" να αφήσετε κάποιο άλλο !

Από το 2019 ο Ο.Π.Π&Π "Ο ΞΕΝΟΦΩΝ" , πειραματικά ξεκινώντας, υλοποίησε αυτό το εγχείρημα και τώρα είναι έτοιμος για μια μεγαλύτερη κατασκευή , στον προαύλιο χώρο της, χρηστική και καλαίσθητη.

Στην εποχή μας, η ανταλλαγή βιβλίων εξελίσσεται ραγδαία, ως κοινωνική προσφορά και διάδραση , αλλά και ως επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων και γνώσης.

ΧΑΡΙΣΤΕ-ΔΑΝΕΙΣΤΕΙΤΕ-ΑΝΤΑΛΛΑΞΤΕ  τα βιβλία σας και αφήστε τα να ταξιδέψουν σε κάθε γωνιά της πόλης μας!

bottom of page